Shkaqet e dhimbjes së barkut tek fëmijët


Shkaqet e dhimbjes së barkut tek fëmijët

Dhimbja e barkut tek fëmijët është e zakonshme dhe mund të ketë shumë shkaqe. Zakonisht, dhimbja e barkut largohet pa trajtim. Në disa raste, dhimbja ka një shkak themelor dhe do të ketë nevojë për trajtim të specializuar.

Dhimbja e barkut mund të ndodhë kudo midis gjoksit dhe ijëve. Një fëmijë mund të ndiejë dhimbje të lokalizuara në një zonë, një më të përgjithësuar në një zonë më të madhe, ose dhimbje të ngjashme me ngërçet.

Dhimbja e barkut është e zakonshme tek foshnjat, foshnjat dhe fëmijët nën moshën 12 vjeç, dhe mund të ketë shumë shkaqe.

Ky artikull do të përshkruajë disa shkaqe të dhimbjes së barkut tek fëmijët, simptoma të tjera që një fëmijë mund të përjetojë dhe kur një fëmijë duhet të shohë një mjek.

causesfarë shkakton dhimbje barku te fëmijët?

Ka shumë shkaqe të dhimbjes së barkut tek fëmijët. Shkaqet më të zakonshme janë afatshkurtra dhe zgjidhen pa ndërhyrje mjekësore.

Shkaqet e dhimbjes së barkut tek fëmijët përfshijnë:

Nëse një fëmijë ka më pak se tre lëvizje të zorrëve në një javë ose ka jashtëqitje që janë të dhimbshme ose të vështira për t’u kaluar, ato mund të kenë kapsllëk.

Mësoni se si ta trajtoni kapsllëkun natyrshëm këtu.

Era e bllokuar

Më e zakonshme tek foshnjat sesa fëmijët më të moshuar, era e bllokuar mund të shkaktojë dhimbje. Kujdestarët mund të ndihmojnë një fëmijë të heqë qafe erën përmes burimit ose kalimit të gazit.

Mësoni më shumë rreth erës së bllokuar dhe si ta trajtoni këtu. Viruset

të tilla si rotavirus, norovirus, adenovirus dhe enterovirus, shkaktojnë gripin e stomakut, ose gastroenteriti, i cili është një infeksion i zorrëve.

Mësoni më shumë rreth gripit të stomakut këtu.

Trauma e barkut

Fëmijët shpesh përplasen në gjëra, bien ose lëndohen gjatë sporteve. Nëse dëmtojnë barkun e tyre, ata mund të pësojnë dhimbje në atë rajon.

Mësoni më shumë rreth butësisë së barkut këtu.

Helmimi i ushqimit

Kjo ndodh kur një fëmijë konsumon ushqim që përmban mikrobe të dëmshme, shpesh për shkak të përgatitjes dhe ruajtjes së dobët. Simptomat janë të ngjashme me gastroenteritin. Mësoni për ndryshimet midis një virusi në stomak dhe helmimit të ushqimit këtu.

Sindromi i zorrës së irrituar (IBS):

IBS është një gjendje që prek zorrën e madhe, ose zorrën e trashë, dhe çon në simptoma të tilla si kapsllëku, diarre dhe bloating në stomak.

Mësoni më shumë rreth shenjave dhe simptomave të IBS këtu.

Intoleranca e laktozës

Disa fëmijë mund të kenë një intolerancë ndaj sheqerit, ose laktozës, në qumësht dhe nuk mund ta tretin atë. Fëmijët me intolerancë ndaj laktozës mund të pësojnë dhimbje barku nëse konsumojnë produkte qumështi.

Mësoni më shumë rreth alternativave të qumështit këtu.

Colic është i zakonshëm tek bebet dhe duket se është shumë e dhimbshme për foshnjat. Një tjetër simptomë e dhimbje barku është era.

Mësoni rreth dhimbje barku tek të rriturit këtu.

Infeksionet e traktit urinar (UTI)

Këto janë më të zakonshme tek fëmijët më të vjetër dhe shkaktojnë simptoma të tilla si dhimbja kur urinojnë, urinojnë të shpeshta dhe ethet.

Mësoni më shumë rreth UTI këtu.

Kur një pjesë e zorrëve rrëshqet në një tjetër, si një teleskop, mund të shkaktojë një bllokim që parandalon rrjedhën normale të solideve ose lëngjeve. Fëmijët me intususception mund të kenë dhimbje të forta të ndërprera, gjakderdhje nga fundi dhe letargji. Intususception është një gjendje e rëndë dhe kërkon kujdes mjekësor.

Mësoni më shumë rreth Intususception këtu.

Hernia e burgosur

Kur një organ ose ind i trupit fryhet përmes një vendi të dobët në murin e barkut, mund të bllokohet. Ky është një urgjencë mjekësore. Nëse rrjedhja e gjakut është prerë, duke bërë që indet të vdesin, është një hernie e mbytur.

Mësoni se si duken disa hernie këtu.

apendiksiti është inflamacioni i shtojcës, e cila është në zonën e djathtë të poshtme të barkut të një personi. Shtë një urgjencë mjekësore. Një shtojcë e shpërthimit mund të jetë kërcënuese për jetën.

Mësoni më shumë rreth identifikimit të apendiksit këtu.

rrotullimi i testikulit

Kur një testikul rrotullohet dhe kthen kordonin spermatik, një djalë mund të ndiejë dhimbje në zonën e barkut dhe testikulin e prekur.

Mësoni më shumë rreth dhimbjes së testikulit këtu.

gëlltitja e një trupi të huaj

Në shumicën e rasteve, kur një fëmijë gëlltitet një objekt, ai do të bëjë rrugën e tij përmes traktit gastrointestinal dhe do të kalojë jashtë trupit të pa kontrolluar. Sidoqoftë, gëlltitja e sendeve të vogla, të tilla si bateritë e butonave ose magnet, mund të shkaktojnë komplikime kërcënuese për jetën, dhe një fëmijë duhet të shkojë menjëherë në spital.

Mësoni se çfarë të bëni nëse dikush ka ushqim të mbërthyer në fyt këtu.

menstruacionet

Disa fëmijë të caktuar femra gjatë lindjes mund të pësojnë dhimbje barku kur kanë një periudhë. Kjo njihet si dismenorrea.

Mësoni rreth ngërçeve menstruale këtu.

Simptomat

Në varësi të shkakut, dhimbja e barkut mund të jetë:

 • E mprehtë ose e shurdhër
 • e rëndë ose e butë
 • që zgjat disa minuta ose disa orë
 • Më keq kur shtriheni
 • kalimi i gazit
 • Humbja e oreksit lart në një top
 • Dëshironi të qëndroni akoma
 • duke qenë i bezdisshëm ose i mërzitur
 • ënjtje në bark

Mësoni më shumë në lidhje me shkaqet e mundshme të dhimbjes së barkut këtu.

Diagnostifikimi

Mjekët zakonisht përdorin një kombinim të pyetjeve dhe testeve për të përcaktuar shkakun e dhimbjes së barkut tek fëmijët.

Një mjek mund të ekzaminojë një fëmijë duke shtypur barkun e tyre në vende të ndryshme dhe duke kërkuar butësi dhe ënjtje. Ata gjithashtu mund të pyesin nëse dhimbja bëhet më e fortë kur prek zona të caktuara.

Një mjek mund të rekomandojë gjithashtu teste për të përcaktuar shkakun, siç janë:

 • Testet e gjakut
 • mostrat e urinës ose stoolit
 • Ultratinguj

Mësoni më shumë rreth ultratingujve të barkut këtu.

dhimbje të përsëritura të barkut (rap)

Një mjek mund ta përshkruajë atë si rap kur një fëmijë përjeton të paktën tre episode dhimbjeje gjatë 3 muajve. Dhimbja duhet të jetë mjaft e rëndë për të ndikuar në aktivitetet e përditshme të fëmijës. RAP nuk është një diagnozë por një term përshkrues që mund të ndihmojë mjekët t’i referohen situatës gjatë përcaktimit të diagnozës së saktë.

Dhimbja e shpeshtë e barkut tek fëmijët mund të jetë për shkak të një gjendje themelore.

Ndonjëherë dhimbja mund të jetë psikosomatike, do të thotë se mund të ketë lidhje me shëndetin mendor, shqetësimet ose emocionet e një fëmije. Njerëzit duhet të flasin me mjekun e fëmijës së tyre nëse fëmija i tyre ka përsëritur dhembjet në stomak. Mësoni më shumë rreth shëndetit mendor këtu.

Trajtimi

Në shumicën e rasteve të dhimbjes së barkut, një fëmijë do të bëhet më mirë pa pasur nevojë për trajtim.

Nëse një person po kujdeset për një fëmijë me dhimbje barku, ata duhet:

 • Sigurisht që është e përshtatshme për moshën dhe peshën e fëmijës
 • Inkurajoni fëmijë Ushqime të Fëmijëve Bland për të ngrënë, të tilla si banane, dolli ose krisur
 • uluni në tualet, pasi kalimi i një stool mund të ndihmojë me dhimbjen

nëse një mjek Diagnostifikon një gjendje themelore, ata do të rekomandojnë trajtime specifike për atë gjendje.

Mësoni cilat ushqime për të ngrënë për një stomak të mërzitur këtu.

kur të kontaktoni një mjek

Njerëzit duhet të kontaktojnë një mjek në lidhje me dhimbjen e barkut të fëmijës së tyre nëse fëmija:

 • ka dhimbje të rënda ose përkeqësuese
 • ka gjak në stoolin e tyre
 • nuk po kalon urinë ose prodhon më pak se katër pelena të lagështa në ditë
 • Zhvillon një skuqje të lëkurës

Një mjek mund t’i bëjë fëmijës ose të kujdestarit të tyre pyetje në lidhje me dhimbjen e tyre të barkut.

Pyetjet mund të përfshijnë:

 • Kur filloi dhimbja?
 • Çfarë po bënte fëmija në fillimin e dhimbjes?
 • Kur ishte lëvizja e tyre e fundit e zorrëve?
 • A ka pasur ndryshime në urinën e tyre?
 • A vjen dhimbja dhe shkon, apo është konstante?
 • Mësoni për migrenën e barkut tek fëmijët këtu.

  Outlook

  Shumica e fëmijëve do të pësojnë dhimbje barku në një moment, dhe shumicën e kohës, nuk është asgjë për t’u shqetësuar. Shpesh, fëmijët nuk kërkojnë trajtim specifik për dhimbje barku, dhe dhimbja do të zgjidhet vetë me mjete shtëpiake dhe pushim.

  Mësoni për mjetet juridike në shtëpi për një stomak të mërzitur këtu.

  Përmbledhje

  Ka shumë shkaqe të ndryshme të dhimbjes së stomakut tek fëmijët. Shkaqet më të zakonshme janë kapsllëku, era e bllokuar dhe gastroenteriti.

  Shumica e rasteve të dhimbjes së barkut do të zgjidhen vetë pa trajtim. Nëse dhimbja është e rëndë ose e papritur, një kujdestar duhet të kontaktojë një mjek për të përcaktuar shkakun.

  Një mjek zakonisht do të bëjë pyetje dhe të bëjë një provim fizik për të arritur një diagnozë.

 • Pediatria/Shëndeti i Fëmijëve

Lajmet Mjekësore Sot ka udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga kolegët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i choco lite kundërindikacionet lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.